Bu Blogda Ara

23 Aralık 2012 Pazar

HTML Etiketleri (Taglar)

Merhaba arkadaşlar..
Html ikinci dersinde herkese başarılar dilerim. Bu günkü konumuz html sayfası oluştururken kullanılan (taglar) etiketler. Html de kullanılan olmazsa olmaz dediğimiz birçok etiketleri ve ne işe yaradıklarını bugünkü dersimizde öğreneceğiz. Dersimizin sonunda güzel bir örnekle öğrendiklerimizi uygulayacağız.

HTML Etiketi: Yapacağımız her sitede bu etiket kullanılır. Açılan her html etiketi aşağıdaki örnekte olduğu gibi kapatılmalıdır. Bu etiket sayfanın türünü belirler. kullanım şekli:



HEAD Etiketi: doküman hakkında verilerin tutulduğu başlık bölümünü tanımlar. Kullanım şekli:




TİTLE Etiketi: İnternet sayfanızı açtığınızda; sayfamızın adının gösterildiği kısımdır. Head etiketi içerisinde bir kez tanımlanır ve sayfamızın adını gösterir. Kullanım şekli:



Bu örnekte görüldüğü gibi sayfamıza bir isim vermiş olduk.

BODY Etiketi:
Düz metin, resimler ve diğer görsel temalar gibi sayfanın gövdesini oluşturan içeriğin başlangıcını ve sonunu tanımlayan etikettir. Html etiketi içerisinde kullanılır. Aşağıdaki örnekte body etiketini kullanarak sitemize bir resim ekledik.

İMG Etiketi:Sayfaya resim eklemek için kullanılan etikettir. img etiketini kapatmamız gerekmez. Aşağıda nasıl kullanıldığını görelim.


FONT Etiketi: Yazdığımız yazıların; yazı tipini, boyutunu ve rengini belirler. Html 4'te bu etiket iptal edilmiştir. Font etiketinde kullanılan prametreler vardır. Şimdi bu prametreleri inceleyelim.

face: Yazı tipini belirlediğimiz kısımdır.
size: Yazı boyutunu belirlediğimiz kısımdır.
color: Yazı rengini belirlediğimiz kısımdır.

p Etiketi: Pragraf oluşturmak için kullanılır. Direk kullanıldığında yazı otomatik olarak sola yaslanır. "left" parametsi kullanarak yazı sola yaslanır. "center" prametresi kullanılarak yazı ortalanır. "right" parametsi yazıyı sağa yaslar. "justify" parametresi kullanarak yazı her iki tarafa yaslanır.




br Etiketi: Bulunduğumuz satırdan bir satır aşağı geçmek için kullanılır. Br etiketinin sonladırıcısı yoktur yani etiketi kapatmamız gerekmez.

Şimdi bu etiketleri örnekle uygulayalım.



a Etiketi: "href" ile birlikte yazıya ve resime link vermek izin kullanılır.


Başlık Oluşturmak İçin Kullanılan Etiketler: h1, h2, h3, h4, h5, h6 etiketleri başlık oluşturmak için kullanılır. h1 en büyük, h6 en küçük başlık oluşturmak için kullanılır.


Şimdide bu örneğimizin derlenmiş haline yani sitemizdeki görüntüsüne bakalım.


hr etiketi: Sayfada yatay çizgi oluşturmak için kullanılır.



META Etiketi: Sitenize ait önemli açıklamaları içerir. Meta etiketi ile sayfanız hakkında arama motorları tarafından bilgi toplanır. Meta etiketi head etiketi içerisinde kullanılır.

ol Etiketi: Numaralandırılmış listeler oluşturmak için kullanılır.

ul Etiketi: Madde işaretiyle numaralandırılmış listeler oluşturmak için kullanılır.

li Etiketi: Bu etiket ol ve ul etiketleri içerisinde kullanılır. Yazılan her madde li etiketi içerisinde yazılır.

şimdi bir örnekle ol, ul ve li etiketlerinin html'de kullanımı görelim.


etikler konusunda şimdilik bunları öğrenmemiz yeterli gibi bir sonraki dersimizde görüşmek üzere. iyi çalışmalar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder