Bu Blogda Ara

1 Haziran 2010 Salı

c# App Config'le çalışmak

merhaba arkadaşlar. bu günkü makalemizde app config dosyasını inceleyeceğiz. Eger bir program yazıyorsak ve programımızda veri tabanına bağlantı kuruyorsak app config dosyası işimize yarayacaktır. veri tabanına bağlantı kurmak için connection stringler kullanılır. yazdıgımız bir programda yüzlerce connection string kullanmış olabiliriz. şimdi connection string de bir değişiklik yapmamızın gerektiğini düşünelim. hemen hemen herkezin aklına gelen ilk kelime eyvah' tır. çünkü kullandığımız bütün connection stringleri bulup değişiklik yapmak zorunda kalıyoruz. Bu duruma düşmemek için app config dosyası kullanabiliriz. değişiklik yapmak gerektiğinde değişikliği app config dosyası içerisinde gercekleştirir ve teker teker connection stringlerde değişiklik yapmak zorunda kalmayız.

App config dosyası oluşturmak:

configuration
connectionStrings
add connectionString ="server=AHMET-PC;database=HastaTakip;User id=sa; Password=123456" name ="constr" providerName ="System.data.sqlclient"
connectionStrings
configuration

Oluşturduğumuz app config dosyasının kullanımı :

using System.Configration;
string myConnectionString = CongifrationManager.ConnectionStrings[constr];

bu şekilde app config dosyasında sakladığımız connectionstringi programımızda tanımladıgımız string tipindeki myConnectionString değişkenine atamış oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder