Bu Blogda Ara

12 Mart 2010 Cuma

İlk C# Uygulamamız

Bu dersimizde C# da ilk uygulamamızı yapalım ve bazı özellikleri inceleyelim..



Yeni bir proje açmak için şu yolu izleyin File-New-Project ve gelen pencerenin sol tarafında bulunan project types bölümünden visual C#'ı seçtikten sonra windows form Application'u seçiniz. Name kısmında projenin adını belirtiniz ve ardından "OK" butonuna basarak yeni projemizi açalım.
  • Formumuza sol tarafta bulunan toolbox(araç kutusundan) bir tane buton ekleyelim ve butona çift tıklayarak click event' na gidelim ve ilk uygulamamızı olusturalım.

private void button1_click(object sender EventsArgs e)

{

MessageBox.Show("merhaba dünya");

}

şimdi yukarıdaki uygulamamızda ne yaptığımızı inceleyelim...

  • Yeni bir form açtık ve içine buton ekledik ve buttonun click event'ına kod yazarak uygulamanın çalışmasını sağladık. Peki buttonun click event'ı nedir şimdi onu açıklayalım..

Butona çift tıklayarak veya sağ tıklayıp view code diyerek butonun click event'ına gideriz. Bu event(olay) butona tıklandığında kod kısmını harekete geçirir.

  • Sonra MessegeBox sınıfının Show metodunu kulladık.
  • Dikkat ettiyseyniz parantez içerisindeki "merhaba dünya" cümlesini çift tırnak içerisinde yazdık çünkü c# da yazılar string olarak algılanır ve string ifadeler çift tırnak içerisinde yazılır.
  • Cümlenin sonunda noktalı virgül kullandık. c# da her kodun sonuna noktalı virgül( ; ) kullanılır.

İPUCU

Ekranda gösterdiğimiz işlemlerin belli yerden itibaren alt satıra geçirmek istiyorsak "\n" kullanılır. Bir örnekle inceleyelim.

MessegeBox.Shov("merhaba dünya\n"+DateTime.Now);

Kodumuzu bu şekilde yazdığımızda "merhaba dünya" yazısından sonra alt satıra "\n" kullanarak tarihi yazdırdık.

Dikkat ettiyseniz arada artı(+) işareti var. Artı(+) işareti iki kodu birbirine bağlamak için kullanılır.

İki kodu birbirine bağladık DateTime sınıfı bize tarih ve saati gösterir.

Evet ilk uygulamamızı bitirdik. Ctrl+Shift+B kısayolunu kullanarak uygulamamızı derleyelim. Program derlendiğinde kodlarda hata varsa alt kısımda eror bölümünde hata mesejı verir eger hata verirse eror bölümündeki hataya tıklayarak hatanın nerede olduğunu görebiliriz. Programda hata yoksa derlendikten sonra alt kısımda build succeeded yazacaktır. F5 tuşuna basarak programımızı çalıştıralım ve böylece ilk uygulamayı bitirmiş olduk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder