Bu Blogda Ara

14 Mart 2010 Pazar

C#'da Tür Dönüştürme İşlemi

Bir önceki makalede c# da bulunan değişken türlerini görmüştük. Bir program yazarken illa tür dönüştürme işlemi bize lazım olur. Örneğin; en basitinden textbox kontrolünün textine yazılan bir veriyi değişkene atamak istediğimizde tür dönüşümü bize lazım olucak. Şimdi tür dönüşümü nasıl yapılıyor onu inceleyelim.

Değişik tipteki değişkenleri dönüştürmek için convert sınıfının metotlarını kullanırız. tip dönüşümü yaparken dönüştürme işlemi sonucunda elde edilen bilginin aktarılacağı değişken tipine göre metot seçilmelidir.

Örnek vericek olursak örneğin, textbox'tan sayısal bir veri alıp üzerinde işlem yapacağız. Sayısal ifadeler integer ile ifade edilir ancak textbox'ın text'ine yazılan her veri string'tir. Bu durumda string ifadeyi convert sınıfının metotlarını kullanarak integer tipine dönüştürmemiz gerekir. Şimdi tip dönüştürme işlemini gerçekleştirelim.

int örnek = Convert.ToInt32(textBox1.Text);

tür dönüştürme işlemi bu kadar basit bir işlemdir. şimdi konuyu anlamanız için biraz daha açalım. örnek adında integer tipinde bir değişken tanımladık bu değişkeni kullanarak hesap yapacağız. Ancak değişken değerini textbox'tan alıcak. bu durumda tip değiştirmek zorundayız. değişkenimizin tipi integer olduğundan textbox'tan alacağımız veriyide integer tipine çevireceğiz. hemen akla şu soru geliyor textbox 'taki veriyi direk olarak kullanamıyormuyuz? yapacağımız işlem sayısal olduğundan direk kullanamıyoruz çünkü textbox taki veriler string ifadelerdir. bu yüzden tip dönüştürme işlemini convert sınıfının ToInt32 metotunu kullanarak yukarıda olduğu gibi integer tipine dönüştürdük.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder